Brädspel

Att spela brädspel är något som vi människor roat oss med länge, det är verkligen inte ett nytt fenomen och det finns brädspel vi spelar idag som är flera tusen år gamla. Det finns flera olika kategorier och man väljer helt enkelt den kategori som passar en bäst själv. Under många år har detta sätt att umgås och spela på kommit i skymundan på grund av spel online och andra data- och tv-spel. Nu börjar man se att det är på väg tillbaka och att spela brädspel håller återigen på att bli väldigt populärt. Vilket kanske inte är så konstigt om man tänker på hur roligt det är att spela tillsammans och att det är ett härligt sätt att umgås på.

Så vilka är då kategorierna som är populärast? Överst på listan måste vi nog säga att Frågesportspelen ligger. Det är spel som Trivial Pursuit och MIG som ligger i framkant i denna kategori, spel du säkert känner igen namnet på. I denna kategori handlar det om att vinna genom att kunna så mycket som möjligt. Ofta allmänbildande och klurigt ställda frågor som triggar igång spänningen. Särskilt om man spelar i lag mot varandra och är flera som samarbetar.

Sedan har vi en kategori som vi valt att kalla för schackspel, där hittar vi självklart schack men även spel som GO, Dam, Backgammon och Kinaschack helt enkelt spel där man med hjälp av strategi och matematik ska vinna över varandra. Oftast är det även bara två spelare som står mot varandra.

Nu kommer vi till den kategori brädspel som rönt störst framgångar de senaste åren. Spel som tidigare endast spelades av väldigt spelintresserade och insatta, ja, helt enkelt nördar. Idag är Strategispelen en betydligt mer utbredd genre som spelas av en allt större målgrupp. Spel som nu fått större plats i media och därmed i hemmet. Detta är spel som ofta tar mer än en timme eller två att spela. Dem kräver stor uppmärksamhet från dem som spelar och ofta finns det flera olika sätt att vinna på. Många har även intrikata spelplaner med flera olika tillbehör, man kan ha flera olika spelpjäser var och så vidare. Ett av dessa spel som kanske är det mest kända i Sverige, är spelet Risk. Där det ju gäller att på flera sätt vinna mot sina motståndare och tänka strategiskt kring strider och landytor.

Självklart finns det många fler brädspel än dessa och fler kategorier men dessa är de vanligaste och dem som nu tar allt mer plats igen på marknaden. Prova du också!